Om te begrijpen hoe Suriname is, moet je er geweest zijn
PDF Afdrukken E-mail

Ik ben dan ook heel blij dat ik de kans heb gekregen om hier naartoe te gaan, zelfs nu ik al bijna drie maanden terug ben, mis ik het nog steeds. Het is dan ook heel anders leven dan in Nederland. De Suriname ervaring bestaat eigenlijk uit twee delen, aan de ene kant woonde en werkte ik in Paramaribo waar ik een heel fijn huis had met een heleboel andere Nederlandse en Belgische stagiaires. De stad heeft een paar leuke plekjes zoals de Waterkant, waar het heerlijk is om op de boulevard te zitten met een Parbo biertje en een lekkere bami van een van de kraampjes die er staan. Daar heb je de echte Surinamers zitten die op zondag met families en vrienden bij elkaar komen om bij te kletsen onder het genot van wat eten, drinken en muziek. Altijd als je hier gaat zitten als stagiaire wordt er wel een praatje met je gemaakt over wat je in Suriname doet, hoe je het land vindt en andere dingen. De Surinamers zijn trots op hun land, en vinden niets leuker dan te horen wat wij er allemaal geweldig aan vinden. En ze hebben alle reden om trots te zijn, ze horen vaak niets anders dan positieve reacties van de stagiaires.

Naast de stad Paramaribo waar het vooral heel leuk en gezellig is om te wonen, heb je natuurlijk het uitgestrekte binnenland. Wat eigenlijk het allermooiste is aan Suriname. Ik heb hier dan ook echt ervaringen gehad die ik nooit zal vergeten. Slapen op Bigi Pan onder de mooiste sterrenhemel, kleine maar ook hele grote schilpadden zien op Galibi, naast de waterval Blanche Marie slapen en nog zoveel meer. Ik heb een hele mooie tijd gehad in Suriname en ik denk dat iedereen die naar Suriname zal gaan ook snel verliefd wordt op het land.

Het werken in Suriname gaat er heel anders aan toe dan in Nederland, aan de ene kant iets waar de Nederlanders wat van kunnen leren; het mag allemaal wel wat rustiger. Maar het was ook zeker even aanpassen aan het rustige tempo waar je in terecht komt. Ik vond het erg leuk om op de dinsdag naar de atletiekbaan te komen en ging altijd met een lach weer weg. Waar de kindjes eerst nog wat verlegen waren, zaten ze later opeens aan mijn haar ‘’omdat het zo mooi was’’ en vooral wanneer de camera naar voren kwam waren ze niet bij me weg te slaan. Ook was het geweldig om de trainers bezig te zien, vooral trainer Maikel heb ik van dichtbij kunnen bewonderen. Hij werkte zo leuk met de kinderen, en je ziet dat de kinderen niet alleen respect voor hem hebben maar ook echt een beetje van hem houden.

Juul Noordzij